Att tänka på vid köp av en billigare mountainbike

Vill du börja cykla mountainbike men din budget tål inte riktigt att punga ut med tiotusentals kronor? Oroa dig inte, det går att hitta billigare mountainbikes. Det finns dock vissa saker du behöver tänka lite extra på.

En mountainbike av det billigare slaget

En billig mountainbike kan prismässigt ligga någonstans runt 5000 kronor. Det går att hitta mountainbikes under 4000 kronor men även över 30 000 kronor, vilket gör att kvaliteten även kan vara väldigt varierande. Det är inte alltid som priset på en vara korrelerar med kvaliteten på densamma, men när det kommer till mountainbikes och cyklar i allmänhet, brukar ofta en dyrare cykel vara bättre.

Dels beror detta på cykelns “ryggrad”, ramen. På billigare mountainbikes blir ramen genast tyngre, då billigare stål oftast väger mer. När ramen väger mycket blir det även tyngre att cykla, vilket gör att uppförsbackar till exempel kan bli betydligt svårare. Nackdelen är förstås att det kommer göra dig långsammare, men å andra sidan är ju fördelen med detta är att du tränar hårdare och därigenom blir starkare.

Att tänka på

Försök att hitta en billig mountainbike med en aluminiumram. Detta gör den lättare. Ju fler växlar din cykel har, desto mindre än ofta stegen däremellan, vilket kan vara guld värt på en tyngre cykel i uppförsbacke.

På vanliga stadscyklar är det fortfarande relativt vanligt med bromsar av det enklare slaget, som använder sig av fälgen för att bromsa. För denna typ av cyklar är det inga problem, men för en mountainbike som du ska använda i terräng är det viktigt med bättre bromsar. Gärna hydrauliska som använder sig av en disk, då dessa inte slits ut lika lätt.

När det kommer till däcken behöver du bestämma dig vad du ska använda din mountainbike till. Köper du en mountainbike för att cykla till och från jobbet, eller är den för att faktiskt använda off-road? För terräng behöver din cykel stora, kraftigt mönstrade däck vilka inte är helt praktiska att använda på asfalt till exempel.

För en mountainbike som ska användas i terräng, är det ibland en stor fördel att ha bra stötdämpare, heldämpad mtb. Problemet är att ett par riktigt bra stötdämpare kan bara de kosta över 5000 kronor. Därför kan du behöva ta ett par som är mindre bra, eller inga alls (en så kallad helstel cykel) vilket kan göra ditt cyklade mer obekvämt. Men det kan det kanske vara värt om du kan spara pengar som kan läggas på annat!