Sverige beskrivs ibland som ett av de bästa länderna när det gäller tandvård. Medborgare upp till 24 år har rätt till avgiftsfria besök hos tandläkare, och vården i sig anses vara av hög kvalitet. Samtidigt finns det många som ändå inte går tandläkaren. I den här texten kan du läsa om ett par vanliga anledningar till att det blir så och allt du behöver veta om tandläkaren.

Tandvård kan bli dyrt

Visst – det är avgiftsfritt fram till 24 år. Efter det kommer det dock att börja kosta. Har man allvarliga tandproblem kan det bli många tusentals kronor som behöver betalas. Även en undersökning kan för många kännas som en mycket stor utgift. Tar man inte skötseln på tillräckligt stort allvar kanske man hellre väljer att undvika en undersökning, än att betala vad det kostar.

Idag finns det dock alternativ. Med en uppsjö av privata tandvårdskliniker kommer också erbjudanden. Till exempel finns det kliniker som erbjuder undersökningar till mycket lågt pris som en del i sin marknadsföring. Ofta kostar det mellan 1 000 och 2 000 kronor, men det finns stora variationer i hur mycket man kan få betala för det. Man får dock inte glömma att högkostnadsskyddet gäller för den som behöver mycket vård.

Tandläkarskräck

De flesta känner någon som helst inte går till tandläkaren. Tänderna är känsliga, och som patient kan man känna sig ganska utlämnad när man ligger i stolen. Även miljön kan bidra till tandläkarskräcken; det kan låta mycket, munskydden, det kalla och det sterila är alla saker som kan spä på tandläkarfobin.

Så hur gör man för att bota tandläkarskräcken? Det mest avgörande är kanske att välja rätt tandläkare. En del utövare är specialiserade just på patienter som är rädda för tandvård. Kommunikationen är också viktigt – var inte rädd att tala om för tandläkaren att du tycker det är obehagligt.

Tidsbrist

Tandvård behöver inte vara särskilt tidskrävande – likväl finns det människor som upplever att de inte har tid att avsätta för ett besök till tandläkaren. Besöken kan skjutas upp och skjutas upp, tills de längre inte blir av över huvud taget. En tandundersökning brukar ta mellan 40 – 60 minuter, men det beror på flera faktorer. Finns det problem som behöver undersökas noggrannare kan det givetvis krävas mer tid. Åt andra hållet, kan det gå riktigt snabbt, om tandläkaren är rask och det inte finns några problem att titta närmare på.

Exempel på hur lång tid olika ingrepp tar:

  • Rutinundersökning: allt mellan 20 och 60 minuter
  • Tandreglering: Omfattande ingrepp omkring två år.