Processen att ta ett lån kan vara fylld av utmaningar och osäkerheter. Detta gäller särskilt när du söker alternativ till traditionella kreditupplysningar som går via Upplysningscentralen (UC). Att låna utan UC har nämligen blivit alltmer populärt för dem som önskar hålla sina kreditförfrågningar undan detta företag. Genom att göra detta kan du undvika att en sådan förfrågan har en negativ effekt på din kreditvärdighet hos dem.

Men det finns mycket att ha i åtanke om du funderar på att vandra denna väg. I den här artikeln delar vi med oss av fiktiva användningsfall och vad man bör tänka på innan man ansöker.

Därför är det populärt att låna pengar utan UC

Att låna utan UC är en möjlighet som vissa långivare kan erbjuda. Dessa använder då andra kreditupplysningsföretag än just UC när de gör sin kreditbedömning. Detta kan vara till fördel för dig som av olika skäl föredrar att dina förfrågningar inte registreras hos UC. Alltför många registrerade förfrågningar där kan trots allt minska dina möjligheter att få ett lån i framtiden.

Tänk på detta innan du ansöker

Innan du ansöker om ett lån, vare sig det är med eller utan UC, är det viktigt att ta del utav lånevillkoren. Läs igenom lånevillkoren noggrant för att få full koll på lånets egenskaper och kostnader. Låna ansvarsfullt och låna inte mer än du behöver eller klarar av att betala tillbaka.

Fiktiva användningsfall då du kan behöva låna utan UC

Dessa är några fiktiva scenarier som visar varför du kan vilja låna pengar så här:

  • Johan håller möjligheterna öppna. Johan planerar att köpa ett hus inom det närmaste året. Han vet att varje kreditupplysning kan påverka hans kreditvärdighet negativt. Han behöver dock hantera en tillfällig utgift och väljer därför att låna pengar utan att involvera UC. Genom att göra detta kan han skydda sin kreditvärdighet hos UC samtidigt som han hållermöjligheterna för ytterligare lån längre fram öppna.
  • Sara och Mikael Detta par har en vision om att renovera sitt drömhus. Men de behöver ytterligare finansiering för att förverkliga sitt projekt. De väljer att ta ett lån utan att blanda in Upplysningscentralen. Genom att göra detta kan de undvika att deras framtida lånemöjligheter påverkas av de kreditupplysningar som nu tas.