När det är dags att införskaffa en 4G router finns det huvudsakligen två alternativ att välja mellan; stationär och mobil router. Dessa har olika fördelar och nackdelar, och vad som passar för just dig beror helt enkelt på vad man värdesätter när det kommer till uppkoppling, flexibilitet och pris. Läs vidare, i följande artikel beskrivs skillnaderna mellan olika 4G routrar.

4G nätet

Att 4G-nätet har blivit en allt vanligare lösning för svenska hem är det inget tvivel om. Det beror på att 4G ofta är snabbare än den uppkoppling som erbjuds via det fasta nätet. Att koppla upp sig via 4G nätet kan vara en bra idé för dem som inte har möjlighet att införskaffa en bättre lösning via det fasta nätet. Det är framförallt en smart lösning för de bostäder som annars bara kan ta emot bredband via en ADSL-lösning.

Detta är en 4G router

En 4G router är en så kallad nätverksrouter som man kan ansluta till ett ¤G-nät som erbjuds av en operatör. En router har ofta flera olika nätverksportar, vilket gör att den skiljer sig från ett modem som ofta är försedd med enbart USB.

Det finns två olika typer av 4G routrar. Dessa är:

  • En stationär router, som installeras på plats.
  • En mobil router, som är möjlig att förflytta mellan olika platser.

Stationär 4G router

Fördelen med en stationär router är att den ofta har en stark antenn, som möjliggör stabilt och snabbt internet till hemmet. Den har dessutom ofta en stark processor, som är tänkt att fungera väl för intensiv datakommunikation. Däremot är den ganska otymplig och därför brukar man installera den på en plats där den sedan sällan flyttas från.

Mobil 4G router

En mobil router är mindre och smidigare, och går enkelt att flytta med sig till olika platser. Den passar för dig som reser ofta, eller kanske bor på olika platser emellanåt. Det är dessutom en perfekt lösning om man exempelvis har ett semesterboende, dit man vill ta med sig sitt internet. Den mobila routern har sällan lika bra antenn och kapacitet som en stationär, vilket kan resultera i sämre anslutning och längre väntetider i uppkopplingen.