Anpassa ditt hemlarm utifrån dina behov

Allt fler företag som säljer hemlarm tillhandahåller lösningar som du själv kan installera. Det du bör tänka på när du installerar ett larm är vilken nivå av skydd som passar dig och din bostad bäst. Många larmföretag samarbetar gärna med dig och ger dig rekommendationer baserat på hur din bostad ser ut och det sätt på vilket du har tänkt använda ditt larmsystem. Här kommer vi fokusera på alarmsystem med trådlös teknik, vilket är den typ av hemlarm som många larmföretag idag tillhandahåller.

Tänk på detta när du anpassar ditt hemlarm

Det viktigaste du behöver ha i åtanke är att ditt hemlarm bör utformas utifrån dig och dina behov. Det innebär att du behöver ta hänsyn till följande aspekter:

  • Har du husdjur? Var i bostaden är de tillåtna att vistas och när?
  • Har du barn? Hur gamla är de, och vilka problem kan uppstå i vardagen med ett hemlarm?
  • Kommer du larma på systemet när du är hemma? Allt fler gör detta, och det kan påverka ditt val av sensorer samt placeringen av dessa.
  • Finns det områden i din bostad där du inte vistas om nätterna? Källaren är ett bra exempel på en sådan plats. Även detta kan påverka ditt val av sensorer.

Det finns naturligtvis fler aspekter att ta hänsyn till, och ditt larmföretag kan hjälpa dig att räta ut alla frågetecken. Det viktigaste är dock att ditt hemlarm bör anpassas – inte bara utifrån din bostads planlösning, utan även utifrån din livsstil. Det finns inget larmsystem som är optimalt för alla.

Börja med det yttre försvarsverket

Eftersom dörrar är de platser där en inkräktare vanligtvis tar sig in i din bostad, bör du börja med dessa. Du bör placera en trådlös dörrsensor på varje dörr som leder in och ut ur bostaden, inklusive den dörr som leder från garaget till bostaden (om du har en sådan). Detta är grunden av ditt hemlarms yttre försvarsverk.

Därefter bör du skydda vissa fönster med hjälp av samma trådlösa sensorer. Du bör fokusera på de fönster som sitter på baksidan och sidorna av huset, eftersom dessa är mer inynsskyddade för en inkräktare och därför mer attraktiva för denne. Vad gäller fönstren på övervåningen kan du vanligtvis hoppa över dem, om det inte är enkelt för en inbrottstjuv att nå dem.