Det finns många olika cykelshorts och cykelshorts med hängslen att välja mellan på marknaden. När du inte sitter på din cykel finns det få plagg som ser så löjliga ut som cykelshorts med hängslen. De sitter tight på baksidan av din kropp och har vaddering som tvingar dig att gå som en cowboy, samtidigt som hängslena gör att du ser ut som en brottare om du inte täcker över dem med en tröja. Det finns dock en stor fördel med cykelshorts som har hängslen: de saknar midjeband och gräver sig därför inte in i höfterna eller magen när du lutar dig över cykelstyret.

Det som håller dessa cykelshorts på plats är istället en kombination av det kroppsnära materialet och de hängslen som löper över dina axlar. Därför är det viktigt att du väljer storlek på shortsen med omsorg när du köper ett nytt par. Om du väljer ett par shorts med för korta hängslen kommer du känna obehag i skrevet.

Hängslena är ännu viktigare när det kommer till cykelshorts med hängslen för kvinnor. Anledningen till detta är att de hängslena måste löpa över, mellan eller runt brösten. De olika tillverkarna har alla sina egna sätt att hantera detta dilemma. Vissa tillverkar shorts med hängslen som har en vidare bana medan andra gör dem bredare.

Cykelshortsens följsamhet och vaddering

Oavsett om du är man eller kvinna tillverkas cykelshortsen av det följsamma materialet lycra. Detta är inte bara för att säkerställa att shortsen sitter på plats, utan även för att ge mer support. I praktiken fungerar shortsen som ytterligare ett lager hud som stretchar och drar ihop sig för att följa dina muskler, istället för att ge upphov till skav på kroppens känsligare områden.

När det gäller de mer känsliga områdena på kroppen har även vadderingen stor betydelse. En tumregel är att du behöver tjockare vaddering ju längre tid du spenderar i sadeln. Detta gäller särskilt för baken, under dina sittben. En annan sak att ha i åtanke är att sömmarna måste vara placerade med omsorg så de inte gnider mot kroppen varje gång du trampar på pedalerna. Oavsett vilka shorts du köper är det viktigt att du inte använder underkläder. Välj dina cykelkläder med omsorg och efter dina behov det gör hela upplevelsen på sadeln bättre och garanterat trevligare.