Traditionell raktvål populär på nytt

En raktvål är vanligtvis en hård tvål som med hjälp av en rakborste jobbas upp till ett skum. Skummet används sedan för att täcka ansiktet vid rakning, och ger då skydd samt utgör ett smörjmedel för rakkniven. De män som rakar sig med hjälp av rakhyvel använder ofta en gel eller ett raklödder istället för raktvål, men de hårda raktvålarna används fortfarande av de män som rakar sig med en rakhyvel med dubbla blad eller med en rakkniv.

Raktvål tillverkas på ett liknande sätt som vanlig tvål och innehåller ingredienser som ger ett bra lödder. Tillverkningsprocessen skiljer sig något åt från tillverkning av vanlig badtvål. Detta då såväl kaliumhydroxid som natriumhydroxid kan användas som förtvålningsmedel vid framställning av raktvål.

Olika former av raktvål

På senare år har det återigen blivit populärt att raka sig på traditionellt vis, vilket har lett till att användandet av rakkniv och raktvål har ökat. Den hårda raktvålen har existerat i sin nuvarande utformning sedan åtminstone början av 1800-talet. Ofta används raktvålen i en särskild kopp. Den cylinderformade raktvålen har funnits sedan mitten av 1800-talet.

Traditionell raktvål säljs idag ofta i form av en rund puck som antingen har en rundad botten eller en platt botten. Den senare varianten är tänkt att användas i en rakkopp. Raktvål kan även vara cylinderformad och säljas i antingen en plasttub eller inlindad i papper eller folie. I sällsynta fall säljs raktvål även i fyrkantig form, vilket är mer vanligt när det gäller kroppstvål.

Så använder du raktvål

En hård raktvål används tillsammans med en rakborste för att generera ett skum. Om tvålen är formad som en puck blötläggs först borsten i vatten och virvlas sedan över tvålens yta. På så sätt täcks borsten av fuktig tvål. Därefter förs skummet antingen över till en skål eller används direkt på ansiktet för att löddra in detta.

Om raktvålen är cylinderformad används den vanligtvis genom att den ena kortsidan gnids mot ansiktet, vilket leder till att ansiktet täcks av tvål. Tvålen löddras sedan med hjälp av en fuktig borste. Tvålens kompakta form gör den enkel att använda, vilket gör att denna typ av raktvål är populär för användning på resande fot.