Det finns många anledningar till att anlita datorhjälp i Malmö. Ett av dessa är att din dator har smittats med skadlig programvara och att du inte vet hur du ska göra för att rensa bort den.
Exempel på säkerhetshot
Nedan följer några av de många säkerhetshot som du kan stöta på online. De tre förstnämnda kan du få hjälp att rensa bort genom att anlita ett företag som tillhandahåller datorhjälp i Malmö. Det sistnämnda smittar inte din dator men är ändå någonting du bör vara uppmärksam på.
Zombies
När ett virus eller en trojan har smittat din dator kan en bakdörr öppnas, genom vilken hackare kan använda datorn utan din vetskap. Din smittade dator är då en så kallad zombie. Hackaren kan dessutom sälja tillgång till din dator till andra personer och dessa kan använda den i sin illasinnade verksamhet. En spammare som får tillgång till en smittad dator kommer till exempel använda den för att skicka skräpmail.
Program som kapar din webbläsare
Ett program som kapar din webbläsare kan byta ut din webbläsares startsida. I värsta fall kan det även hindra dig från att ändra tillbaka startsidan. Programmet kan även göra så din dator startas om varje gång du startar operativsystemet.
E-postvirus
Ett e-postvirus kan sprida sig självt via e-post i form av en bilaga. När du öppnar bilagan startas viruset och använder din dator för att skicka samma e-postmeddelande med samma skadliga bilaga till andra mottagare. Det kan även hitta filer innehållande e-postadresser på din dator och skicka sig själv till dessa. Ibland kan viruset köras medan du läser e-postmeddelandet trots att du inte öppnar bilagan.
Nätfiske
Ett annat hot som du ställs inför när du surfar på nätet är nätfiske. Det är ett begrepp som har fått sitt namn av att en person försöker få tag i din känsliga information genom fejkade e-postmeddelanden eller webbplatser. Om en nätfiskare till exempel vill få tag i ditt användarnamn och lösenord till PayPal, kommer denne skapa en webbplats som ser ut som PayPal och via e-post be dig att skriva in ditt användarnamn och lösenord på den bifogade länken. Länken i mailet går dock inte till PayPal utan istället till en fejkad webbsajt där du ger nätfiskaren dina uppgifter, varpå denne tar ut dina pengar från den digitala plånboken.