Går det att kombinera gott och nyttigt? Jadå, med proteinbars kan du få i dig viktig energi samtidigt som du njuter av ett gott mellanmål.

Vi är många som gillar att äta något sött på eftermiddagen, men som samtidigt vill leva hälsosamt. Att äta nyttigt behöver dock inte vara en uppoffring. Bland de produkter som är både goda och nyttiga finns proteinbars, och det finns fler och fler proteinbars att välja mellan på marknaden. Oavsett om du vill ha ett gott och nyttigt mellanmål eller en energiboost innan träningen kan du få stor hjälp av proteinbars.

Välj rätt proteinbar

Det finns många proteinbars på marknaden. Många är ett nyttigt snack, men alla är inte så pass nyttiga som de utger sig för att vara. Dels bör du titta på hur mycket onyttigheter proteinbaren innehåller, bland annat socker och fett. De ämnen du vill åt är protein, särskilt om du tränar mycket, antioxidanter, vitaminer och mineraler. Det är också bra att välja proteinbars som kombinerar protein från olika källor, eftersom lika proteiner har olika egenskaper.

Funder även på vad du behöver. Om du vill äta proteinbars för att du tränar mycket eller för att du vill gå ner i vikt. I det första fallet bör du välja en som innehåller mycket energi, medan du bör undvika fett och socker i det andra fallet.

Olika slags proteiner

Animaliska proteiner innehåller ofta många av de aminosyror som kroppen behöver. Om du äter proteiner från växtriket, kan dessa kombineras så att du får i dig alla aminosyror du behöver. Vid träning kan vassleproteiner vara bra, eftersom de tas upp snabbt av musklerna.

Snabbt och enkelt

Det är enkelt att få tag på proteinbars, och de är enkla att ta med sig. Det finns ett stort utbud både i hälsokostaffärer och vanliga mataffärer. Efter att du har tränat behöver du få i dig energi, och då är proteinbars perfekta. De är enkla att äta i bilen eller på cykeln på väg hem från träningen.

Hur mycket protein behöver din kropp?

Du behöver cirka 0,8 gram protein per kilo kroppsvikt och dag. Den energi du inte behöver kommer att omvandlas till fett. När du återhämtar dig från hård träning bör du äta cirka 10-20 gram protein per kilo kroppsvikt. Detta kan till exempel vara en proteinbar.

Vi hoppas att du nu kan hitta en god och nyttig proteinbar som passar dig, din smak och dina vanor!