Så köper du rätt cykel

Det kan vara svårt att välja vilken typ av cykel man ska köpa. Genom att ha lite kött på benen när du ska ta beslutet, kommer du kunna fatta ett mer välgrundat inköpsbeslut. Ju mer du vet om de olika cyklarna, desto lättare kommer du hitta rätt cykel för just dig.

Du bör därför ställa dig följande frågor innan du väljer en cykel:

  • Vem cyklar du vanligtvis tillsammans med?
  • Vilken typ av cykel har de/han/hon?
  • Vilka tidigare cyklar du har haft har du gillat?
  • Vilka tidigare cyklar har du inte gillat lika mycket?
  • Vad har du tänkt göra med din nya cykel?

Om du har tänkt köpa en cykel för att ge dig ut tillsammans med dina vänner, bör du köpa en liknande cykel som de har. Det kan till exempel vara svårt att hålla samma takt som en racercyklist på en mountainbike eller hybridcykel. Du kanske hade en 3-växlad cykel som barn och gillade den. Om så är fallet kanske du bör titta på en liknande cykel nu. Om du inte hade mycket till övers för den racercykel du köpt några år tidigare, kanske du istället borde titta på en mountainbike.

Här går vi igenom två av de vanligaste cykeltyperna, nämligen racercyklar och mountainbikes:

Racercyklar

Racercyklarna har konstruerats för att vara snabba på asfalt. Deras smala, mjuka däck och det nedsänkta styret gör att de gör sig bäst när du cyklar på asfalterad väg. De är ofta lite lättare än andra cykeltyper. Många cyklister upplever att de är instabila att cykla på när underlaget inte är asfalterat. Få racercyklar har möjlighet att bära en tyngre vikt.

Mountainbikes

Mountanbikes används ofta till cykling i tuffare terräng. De har ett lågt växelomfång för att du enklare ska kunna ta dig uppför branta backar i MTB-spåret. De flesta mountainbikes har någon form av dämpning. De kan antingen ha endast dämpning fram, vilket kallas för en hardtail-cykel, eller dämpning såväl fram som bak vilket innebär en heldämpad cykel. Vissa mountainbikes saknar helt dämpning.

Även om mountainbiken inte är lika lätt som vissa andra typer av cyklar, kan du genom mindre anpassningar av cykeln göra om den till ett pendlingsfordon.