Är du bosatt i Sverige så har du en nästan unik möjlighet till att få assistent om du är en person med funktionshinder. För att bli beviljad hjälp måste man göra en ansökan som skall godkännas av kommunen. Ansökningen görs i kommunen där man bor. Det finns flera olika anledningar till att få assistans och olika nivåer av detta. Därutöver kan det även variera hur många timmar man kan få beviljat. Om personen som ansöker behöver mer än 20 timmars assistans i veckan är det inte längre kommunen enbart som måste godkänna detta, utan också försäkringskassan.

Kvalité på assistansbolag

Det är viktigt att ett assistansbolag erbjuder personliga assistenter som kunden trivs med. Därför är rekryteringsprocessen viktig och medarbetare hos assistansbolagen skall ha en passion för att hjälpa människor. Många assistansbolag har assistenter med dygnet-runt-jour för att den funktionshindrade ska känna sig trygg och inte behöva vara ensam. Även vidareutbildningar anordnas för personliga assistenter, funktionsnedsatta och för anhöriga. För att kontrollera assistansbolaget kan man alltid kontrollera med socialstyrelsen om de har tidigare referenser och om de uppfyller alla krav som ett assistansbolag bör.

Inte nöjd med assistenten?

Om du eller någon du känner inte är nöjd med sin assistent kan det bero på olika anledningar. Den vanligaste anledningen är att personkemin inte fungerar. Om kemin inte är rätt finns det möjlighet att byta sin assistent. Om man inte är nöjd med sin assistent är det viktigt att först prata med företaget som erbjuder den personliga assistenten. Om de inte är villiga att byta assistent finns möjligheten att byta assistansbolag. Att byta assistansbolag ska inte behöva kosta något och kunden har stor möjlighet att påverka hur dennes situation hanteras. Kunden har ofta första och sista ordet om vem ska bli den personliga assistenten. Några assistansbolag har bindningstid och andra inte. Vanligtvis finns det en uppsägningstid på tre månader om man vill byta sitt bolag.

Det är enkelt att byta assistansbolag och här finns tips för hur man gör i praktiken när man önskar byta utförare.

Vem kan bli personlig assistent

För att bli personlig assistent måste man ha ett driv att hjälpa andra. Att jobba som personlig assistent är ett väldigt meningsfullt, men även krävande arbete, varför en personlig drivkraft för detta är nyckeln till att trivas. Man får vara med varje dag och göra skillnad för andra människor. För att vara personlig assistent måste man ha empati, en servicekänsla och vara ansvarstagande. Syftet med personliga assistenter är att klienten ska kunna leva ett liv utifrån sina egna önskemål. Arbetet som personlig assistent är ett varierade arbete och varje dag är unik. Arbetstider kan variera och om man arbetar kväll och helg får man ersättning för så kallad ”OB”.