Att komplettera sitt hemlarm med en övervakningskamera kan vara en bra idé av flera anledningar. Man kan hålla koll på sitt hem på en helt ny nivå samtidigt som det förhoppningsvis håller tjuvar på behörigt avstånd. Men att välja kamera är inte det lättaste då det finns sådana som lämpar sig för både inom-, och utomhusbruk samt att det finns kameror med olika funktioner. Vad passar bäst för dig?

Bevaka inomhusmiljön

Övervakningskamera inomhus har blivit vanligt även bland privatpersoner, problemet här är att det behövs många kameror om man vill kunna se hela sin bostad. Här gäller det att fundera på vilka platser som känns viktigast – och varför dom känns viktiga.

Att kamerabevaka entré och andra in-, och utgångar är klokt men kanske finns ett kontor eller annat rum som också känns värt att ha en övervakningskamera i. Fundera över behovet och antal kameror, många nöjer sig med en medan andra föredrar flera.

Övervakningskamera utomhus

Det är också tillåtet att ha en övervakningskamera utomhus, även om man behöver vara lite mer noggrann vid monteringen för att följa dom lagar som finns. Vanligt är att ha en övervakningskamera vid entrén men också i närheten av garage eller förrådsbyggnader.

Givetvis behöver man välja en kamera som är anpassad för just utomhusbruk så att den klarar av dom påfrestningar som inte uppstår inomhus, så som regn och blåst.

Olika funktioner

Oavsett om man kommit fram till att man vill ha en övervakningskamera inne eller ute, eller kanske både och, så finns kameror med olika funktioner. En bra funktion är om det finns möjlighet att live strema bildupptagningen direkt i en app i mobilen, så att man då och då kan titta in och se att allt ser ut som det ska.

En annan funktion som kan vara bra är högtalarfunktionen. Med den kan man prata direkt till både bjudna och objudna gäster när man själv inte är hemma. Kanske står grannen och ringer på dörren och hoppas på att bli bjuden på en kopp kaffe, eller kanske försöker någon objuden bryta sig in….

När man bestämt sig för att installera en övervakningskamera är det bra att göra följande:

  • Fundera över behovet – kamera inne eller ute, en eller flera?
  • Läsa på om dom lagar och regler som finns kring kamerabevakning