Att fixa mat och annat ätbart till en fest kan ofta kännas svårt, särskilt om gästerna är många. Det finns dock smarta sätt att tänka för att det ska bli så lättsamt som möjligt, till exempel att servera kall mat istället för varm. Att välja catering istället för att laga mat själv är också ett bra alternativ som många väjer.

Kall mingelmat

Små munsbitar man kan plocka på sig och äta på stående fot är både trevligt och uppskattat. Det är enkelt att variera och man kan dessutom se till att det finns något som passar för alla – även allergiker.

Snittar och annan mingelmat är dessutom ganska enkelt att göra själv om man inte vill använda sig av catering. Många saker serveras kalla vilket gör att man kan förbereda det mesta dagen innan. Klart ett bra alternativ om man vill servera lättare förtäring på sin fest.

Matig smörgåstårta

Ett annat vanligt matalternativ som ofta serveras på fest är den klassiska smörgåstårtan. En Smörgåstårta är dock kanske inte alltid så klassisk längre, eftersom det finns så oerhört många varianter och modeller att välja bland. Även här kan man välja att servera olika sorter så att det finns något som faller alla gäster i smaken.

Catering är ett strålande alternativ om man har ont om tid och inte vill slänga ihop tårtorna på egen hand. Dom allra flesta cateringfirmor erbjuder smörgåstårta och det brukar inte vara några problem att hitta varken allergivänliga, vegetariska eller andra speciella varianter.

Speciellt i Stockholm är trenderna stora vad gäller exempelvis vegetariskt och veganskt men även andra städer och firmor som erbjuder catering tar efter mer och mer.

Buffé med varma och kalla rätter

En stor och härlig buffé är aldrig fel. Här kan man blanda både varma och kalla rätter om man önskar och även här är det enkelt för alla att hitta något dom gillar. Detta är kanske det allra bästa alternativet om man verkligen vill att gästerna ska bli ordentligt mätta och belåtna.

Det är trevligt att plocka ihop sin tallrik själv och det är ofta mer uppskattat än att servera bara en rätt. Även den som väljer buffé som festmat kan anlita en cateringfirma men idag går det att hitta goda och riktigt fina bufféer i vanliga matvaruaffärer, ofta till ett billigare pris.