Tarotkort – ett sätt att tolka världen

Är du nyfiken på att förstå nutid och framtid med hjälp av tarotkort? Här ger vi dig grunderna till tarotkortens användning. 

Tarotkort har använts sedan mitten på 1500-talet, men först från och med 1800-talet används de på det sätt vi använder dem idag: För att spå. Det är dock svårt att veta något närmare om tarotkortens historia eftersom den är fylld av myter och legender, och även om det inte finns äldre nerskrivna historier om tarotkort än från 1700-talet kan traditionen ha förts vidare muntligen även från äldre tider.

Att läsa tarotkort handlar inte så mycket om att spå framtiden, som många kanske tror, utan snarare som att förstå sig på nutid och framtid, och att söka inom sig själv, och få råd och vägledning. Man kan anting lära sig att spå eller vända sig till spirituella vägledare hos Tarotguiderna.

Vill du lära dig att använda tarotkort finns det många böcker att läsa, samt guider på internet, och personer som gärna delar med sig av sin kunskap men här ger vi dig en kort introduktion.

Tarotkortleken

En tarotkortlek har 78 kort, det vill säga något fler än en vanlig kortlek. Dessa kort är uppdelade i Den stora Arkanan och den lilla Arkanan. Tvärt emot vad man skulle kunna tro innehåller den lilla Arkanan fler tarotkort, och den stora färre. Detta är eftersom ”stora” hänvisar till ”den stora hemligheten” som berörs av dessa tarotkort. Arknan betyder just ”hemlighet”, och dessa kallas även för trumfkort.

Den lilla Arknan är uppdelad i fyra olika sviter, precis som en vanlig kortlek. Det finns tarotkort med olika symboler och mönster, och vilka man väljer beror på den som ska använda dem. Välj de du känner dig bekväm med att använda eller de som fångar din uppmärksamhet.

Kortens innebörd

För att börja med tarot måste du lära dig varje tarotkorts innebörd. En kort introduktion: Stora Arknan har som sagt 22 tarotkort, och dessa berättar en historia om människans väg genom livet. Korten motsvarar olika tillstånd i människans liv. Lilla Arknan har 56 tarotkort, som berättar om vårt samspel med vår omvärld.

Kom igång

Du kan gå vidare genom att studera tarotkortens olika symboler, siffror och tecken i en tarotbok, sedan kan du börja öva olika uppläggningar på egen hand. När du känner dig bekväm med hur allt går till, kan du börja med att lägga tarotkorten för en vän.