Det är inte alltid det enklaste att välja damcykel. Vi har här skapat en guide där vi samlat tips och råd för dig som är på gång att köpa en damcykel. Att köpa en damcykel är ofta en ganska stor investering så det är viktigt att vara lite påläst innan man gör sitt val så att man blir nöjd med sin cykel. Ju bättre din damcykel passar dig ju mer kommer du att använda den. Att cykla är billigt, ger dig motion och är även ett miljövänligt alternativ till bilen. Det finns egentligen inga nackdelar med att cykla. 

Olika typer av damcyklar 

Vill du slippa trafik-köer och samtidigt spendera mindre pengar på bensin? Då kan en elcykel vara den perfekt damcykeln för dig. Genom att använda en elcykel sparar du pengar och får samtidigt motion. Elcykeln blir bara mer och mer populär eftersom den har så många fördelar. Du tar dig mycket snabbare fram jämfört med en vanlig damcykel och du kommer inte vara genomsvettig när du kommer fram till jobbet. 

Vad kostar en damcykel? 

Vilken summa som är vettigt att lägga på en damcykel kan så klart bara du bestämma. Oftast måste man bestämma en summa som kan kan lägga på sin damcykel innan man väljer modell. Ofta blir det lite dyrare än vad man tänkt sig så du bör alltid göra en budget med god marginal. Ibland ingår inte vissa cykeldelar som till exempel pedaler. Kanske vill du köpa till pakethållare eller cykellysen. Ofta är det just dyrare damcyklar som säljs utan pedaler eftersom många erfarna cyklister själva vill kunna välja vilken typ av pedaler de vill ha. Du bör också köpa skor, hjälm, cykelpump och flaskställ till din damcykel. 

Vem vill du handla din damcykel av? 

Har du tid bör du gå runt till olika cykelhandlare och se vilka modeller och märken de har och i vilken prisklass damcyklarna ligger på. I en traditionell cykelbutik får du en personlig kontakt och professionella råd om vilken damcykel som passar dig bäst. Du kan också handla din damcykel på nätet där de nästan alltid är mycket billigare än hos en cykelbutik. På nätet får du även tillgång till ett stort sortiment på damcyklar. Ska du handla på nätet så är det viktigt att du är noga påläst och att du har de förkunskaper som krävs eftersom du inte kommer att få samma service som i en fysisk butik.