Att köpa självtester för infektion

Varför inte testa själv nästa gång du misstänker att du lider av en infektion? Nu kan du bli din egen doktor och enkelt göra självtester för en rad olika infektioner. Det finns många olika tester som snabbt ger besked om hur du mår och om ditt hälsotillstånd. De flesta självtester är enkla, trygga och tillgängliga. Du kan testa när det passar dig i hemmets lugna vrå. Du kan kontrollera om du är drabbad av allt från olika typer av allergier till klamydia, utan att behöva boka tid hos en doktor eller en distriktssköterska. Men hur bra är egentligen självtester för infektion? Kan man göra ett självtest för klamydia och hur tillförlitligt är det? Det ska vi gå igenom i den här texten! 

Finns det några nackdelar med självtester för infektion? 

Som med alla produkter så finns det aspekter som kan vara mindre bra med självtester för infektion. En skillnad mellan att göra ett infektionstest på en vårdcentral och ett självtest är att om man gör självtestet på en vårdinrättning så kan man diskutera sina symptom med en doktor och kanske göra flera tester för att utesluta andra sjukdomar. Om du till exempel misstänker att du har klamydia så kan det vara bara att göra ett till test för att utesluta att du inte har drabbats av någon annan könssjukdom. 

Olika typer av självtester för infektion 

Det finns en mängd olika självtester för infektion och könssjukdomar. Den vanligaste könssjukdomen i Sverige är klamydia och misstänker du att du kan ha drabbats av den bakterie som orsakar klamydia kan du köpa ett självtest för den infektionen. Klamydia sprids framförallt genom slidsamlag men också analsamlag. För att kunna få behandling och förhindra att du smittar flera är det viktigt att du gör ett självtest så tidigt som möjligt, detta oavsett om du har symtom eller inte. Självtester för infektion är säkra en vecka efter det misstänkta smittotillfället.  

Vem kan göra självtester för infektion? 

Alla som misstänker att de har drabbats av någon typ av infektion kan göra självtester för infektion. Självtester för infektion kan man köpa på ett apotek eller beställa flertalet på på internet som ett klamydiatest. Om självtestet visar att du har drabbats av till exempel klamydia så måste du uppge vilka du har haft sex med så att man kan göra en smittspårning. Klamydia behandlas med antibiotika. Det brukar ta ungefär en till två veckor att bli av med infektionen.